Santuario de Penha 20221025

Veel te ontdekken in Noord-Portugal

Naast het genieten van het land waarop we wonen en het realiseren van vele kleine en grote projecten, gaan we er van tijd tot tijd er op uit om te genieten van Portugal. Steden die hier redelijk dichtbij zijn zoals, Guimarães, Braga, Porto, Amarante, Fafe, Felgueiras zijn een aanrader om te bezoeken. We nemen je graag even mee in een selectie van mooie bezoeken en wandelingen.

Kenmerkend voor deze omgeving zijn de pittoreske bergweggetjes die af en toe uitdagend kunnen zijn

“The mountains are calling, and I must go.”

~ John Muir

Dit zijn de plekken die wij zelf hebben bezocht

 • Senhora overzicht
 • Uitzicht

Heel vanzelfsprekend voor ons plaatsen we de Senhora da Graça het eerst. Het is een markante plek in onze omgeving. We zien haar iedere dag tijdens onze wandelingen met rondom adembenemende luchten waardoor we altijd opnieuw ademloos staan te kijken. Direct wanneer we onze voordeur uit stappen is zij daar. We hebben al honderden foto’s waarvan we er hier nu een paar delen. Realiserend dat hoe mooi de foto’s ook zijn, het niet haalt bij de beleving wanneer je hier echt bent. Een mooie autorit de berg op en dan genieten van een geweldig uitzicht. Zonsop-en ondergang vanaf deze plek is prachtig om mee te maken.

Senhora da Graça zoals ze nu is, op 940 meter hoogte, was na tien jaar bouwen in 1758 klaar. Het was misschien de vierde constructie. Daarvoor waren er andere, bescheidener exemplaren, die door de wisselvalligheid van de tijd werden vernietigd of ernstig beschadigd.

De eerste kapel op de heuveltop, met de titel Senhora da Graça, schijnt gebouwd te zijn in de 16e eeuw. Het oude beeld van Senhora da Graça moet uit deze tijd stammen, dat thans wordt bewaard en vervangen door het beeld dat in het heiligdom wordt vereerd.

Het huidige gebouw, geheel van graniet uit de streek. Het is een van de belangrijkste heiligdommen in het noorden van Portugal en een van de meest bezochte in de regio Douro-Minho.

Santuário da nosso Senhora da Graça

Senhora

Santuário de Penha

Na een alternatieve route te hebben gekozen om onze wekelijkse boodschappen in Guimarães te halen kwamen we deze geweldige plek tegen. Adembenemend mooi met de zonnestralen tussendoor en alle trappetjes en verrassende doorkijkjes en doorgangen. De moeite waard om een kijkje te nemen. 

De volledige naam is het Heiligdom van Nossa Senhora do Carmo da Penha, en ook vaak het Heiligdom van Nossa Senhora da Penha.

De bouwwerkzaamheden begonnen op 6 augustus 1930, volgens het project van de architect Marques da Silva.

Het Heiligdom van Penha is een werk dat bijna volledig in graniet uit de streek is opgetrokken, met als doel het in de omgeving te integreren. De voor zijn hoogte moderne lijnen volgen geen traditionele vormen, zijn altijd recht en zijn geïntegreerd in de “Art Deco” stijl van de jaren 1930.

Het werd op 13 februari 1939 getroffen door een brand, die het beeld van Senhora da Conceição en het houtsnijwerk dat het hoofdaltaar vormde en versierde, verwoestte, waardoor de bouw ervan vertraging opliep.

De opening vond plaats op 14 september 1947, zonder de aanwezigheid van de architect Marques da Silva, die 3 maanden eerder was overleden.

 • Santuario de Penha
 • Santuario de Penha
 • Santuario de Penha
 • Santuario de Penha
 • Santuario de Penha
 • Santuario de Penha 20221025
 • Amarante
 • Amarante
 • Amarante
 • Amarante
 • Amarante
 • Amarante
 • Amarante
 • Amarante

Stepping stones in Amarante

Amar is het Portugese werkwoord “liefhebben”, en het is wellicht passend dat dit het eerste deel is van de naam van dit aantrekkelijke stadje. Amarante, een nederzetting sinds de 4e eeuw voor Christus, ligt in de rijke landbouwgebieden van de Minho-regio, het noordelijke deel van het land dat verantwoordelijk is voor de druiven van de vinho verde, de jonge half-mousserende ‘groene’ wijn die uniek is voor Portugal. De rivier de Tâmega stroomt door de stad en over deze waterweg ligt een opvallende boogbrug, de Ponte São Gonçalo. Er wordt gezegd dat deze brug de plaatselijke helden heeft geholpen een Franse aanval in het begin van de 19e eeuw af te slaan. Tegenwoordig maken cafés en restaurants optimaal gebruik van hun ligging aan de rivier.

Begraven in de kapel van een kerk en klooster die nu zijn naam dragen, is São Gonçalo de heilige die het sterkst verbonden is met de stad. Hij werd hier in de jaren 1100 geboren en zijn vermogen om zieken te genezen bezorgde hem zijn speciale status. Het graniet waarmee deze religieuze gebouwen in de 16e eeuw werden gebouwd, heeft een ongebruikelijke kleur en gloeit warm oker in het licht van de ondergaande zon. De hele stad doet sprookjesachtig aan, met elegante gebouwen met torentjes en bomen die in de rivier vallen. De jaarlijkse festiviteiten die begin juni plaatsvinden, staan bekend als de Festas de São Gonçalo, en misschien hangt dat samen met de romantisch klinkende naam.

Celorico de Basto

Dit stadje telt ruim 20.000 inwoners en is ook het dichtstbij gelegen stadje (ong. 8 km bij ons vandaan). De weg ernaartoe is prachtig want met 12% afdaling heb je regelmatig een fantastisch uitzicht over het hele dal waar Celorico ligt. Het stadje heeft een klein centrum met diverse winkeltjes. Er is 1 supermarkt (Pingo Doce).
In het centrum ligt ook een (wandel)park met een snelstromend riviertje (Rio da Vila) er door inclusief watervalletjes. Dit park heet: Parque Urbano do Freixieiro. Het is echt de moeite waard om daar een wandeling te maken en te genieten van het meestal snelstromende water langs de wandelpaden. Er zijn ook diverse picknickplaatsen en er is een speeltuin. Aan het eind van het wandelpad is zelfs een heus strandje (praia fluvial) aan het water gemaakt.

 • Celorico de Basto
 • Celorico de Basto
 • Celorico de Basto
 • Celorico de Basto
 • Celorico de Basto
 • Celorico de Basto
 • Celorico de Basto
 • Celorico

Op zaterdagmorgen is er op een plein tegenover het gemeentehuis een relatief grote traditionele Portugese markt. Deze kenmerkt zich door verkoop van groente en fruit, allerlei (groente-)plantjes, veel kleding, huishoudelijke artikelen, gereedschappen, maar ook kippen en eenden. De sfeer is er gemoedelijk en de Portugezen praten er graag en veel met elkaar. Het is dan ook echt een sociale ontmoetingsplaats.
Mis ook het stationnetje van Celorico niet, want dat is prachtig gerestaureerd. De treinverbinding is er niet meer, maar daar is nu een fietsroute van gemaakt. Deze fietsroute loopt van Amarante tot Arco de Baulhe. Wij hebben de route zelf nog niet gefietst, maar omdat het een treinverbinding is geweest, is het parcours nagenoeg helemaal vlak. Toch fijn voor Nederlanders 🙂 
Tenslotte zijn er in het centrum diverse cafeetjes waar je voor 60 of 80 cent een kopje koffie kunt krijgen.

 • Loveseat Povoa de Lanhoso
 • Castelo Lanhoso
 • Póvoa de Lanhoso
 • Póvoa de Lanhoso 20220501_123053

Kasteel Lanhoso, ook wel Póvoa de Lanhoso Castle genoemd, ligt in de parochie Póvoa de Lanhoso, gemeente met dezelfde naam, district Braga, in Portugal. Het is een van de meest imposante Portugese kastelen.

Gebouwd op de top van de Monte do Pilar – de grootste granieten monoliet van het Iberisch schiereiland, geïsoleerd op de grens van de valleien van de rivieren Ave en Cávado, werd binnen de muren een zeventiende-eeuws heiligdom gebouwd met gebruikmaking van de steen van de oude muren. Halverwege de helling, waar hij toegankelijk is, zijn de overblijfselen van een oud geromaniseerd fort te zien. De overlevering vertelt dat in dit kasteel de gravin Teresa de Leão, moeder van koning Afonso Henriques (1112-1185) tweemaal haar toevlucht zocht.

Op een maximale hoogte van 385 meter boven de zeespiegel, is het kasteel onregelmatig zeshoekig van plan, in romaanse en gotische stijl.

Póvoa de Lanhoso

Póvoa de Lanhoso

Moinhos de Rei

Een groep molens gebouwd tijdens het bewind van D. Dinis, de eerste koning die de maalindustrie in Portugal aanmoedigde en ontwikkelde, met name in Entre-Douro-e-Minho. Tot dan toe gebeurde dat bijna uitsluitend door de inspanning van mens of dier, waarbij het graan eerst tussen twee stenen en vervolgens met een stamper en vijzel werd fijngestampt.

De uitvinding van watermolens opende een nieuw tijdperk in de maalderij, een activiteit die voorheen met de hand werd uitgevoerd. Deze gemeenschapsmolens behoorden toe aan de koning en er werd verklaard dat de helft van hun inkomsten naar de kroon zou gaan. Later begonnen ze de koning slechts een symbolische belasting te betalen.
Moinhos de Rei, herbergt een aangenaam recreatiegebied voor het genieten van een natuurlandschap van grote schoonheid. 

 • Nariz do Mundo

Wandeling Nariz do Mundo (Moscoso – Esteves – Moscoso)

Als je het pure ruige NoordPortugese berglandschap wilt ervaren is deze wandeling een aanrader. De auto hebben we aan de rand van het bergdorpje Moscoso geparkeerd. De wandelroute hebben we via Wikilocs gevonden. Het fijne van Wikilocs is dat je de route op je telefoon kunt laden en daardoor kun je onderweg regelmatig checken of je nog goed loopt.
Met wandelstokken en rugzak zijn we gaan lopen. Het was een route van 10 kilometer. Dat is in bergachtig gebied best een lange route. Ondanks dat we soms even in de wolken liepen, hebben we ook van mooie vergezichten kunnen genieten. En dan de enorme stilte in het landschap… ongelofelijk gewoon.

Wandeling Lamas de Olo – Dornelas- Lamas de Olo

Deze route hebben we gevonden in het routeboekje Noord-Portugal, Voetwijzer 9 van Uitgeverij Op Lemen Voeten. Deze route telt 11 km. De beschrijving in het boekje vond ik niet erg duidelijk, dus we hebben regelmatig Google Maps erbij gepakt.
We hebben zelfs een stuk gewoon dwars door het landschap gelopen, dus niet over een wandelpad of weg. Avontuurlijk is dat zeker wel, want we moesten daar ook een soort van riviertje oversteken door middel van natuurlijke stapstenen. Dat stond dus nergens beschreven. Maar we hebben geen natte voeten gekregen. 
Het startpunt van deze route ligt op 1003 meter hoogte. Het hoogste punt van de wandeling ligt op ongeveer 1265 meter. Op de dag dat we de wandeling liepen, was het voor Portugese begrippen ijzig koud. (onder de 10 graden). En ook bij deze wandeling valt de enorme stilte in het landschap op. Mooie route, echt de moeite waard

 • Wandeling Lamas de Olo 20220201_113152
 • Wandeling Lamas 20220201_163258
 • Wandeling Lamas 20220201_163253
 • Wandeling Lamas 20220201_163229[1]
 • Wandeling Lamas 20220201_163120
 • Wandeling Lamas 20220201_163053[1]
 • Wandeling Lamas 20220201_144155
 • Wandeling Lamas 20220201_144004
 • Wandeling Lamas 20220201_133420
 • Wandeling Lamas 20220201_130120
 • Wandeling Lamas 20220201_123719
 • Wandeling Lamas 20220201_123713
 • Wandeling Lamas 20220201_121500
 • Wandeling Lamas 20220201_121344
 • Wandeling Lamas de Olo
 • Fisgas de Ermelo
 • Fisgas de Ermelo
 • Fisgas de Ermelo
 • Fisgas de Ermelo

Fisgas de Ermelo

Ten noorden van Ermelo, op de N304 tussen Vila Real en Mondim de Basto, is een afslag naar de watervallen van Fisgas de Ermelo.
Vanaf dit kruispunt klimt de weg 4 km naar een uitkijkpunt met een perfect uitzicht op de watervallen en het ruige terrein eromheen. 
Ook mooi om daar een wandeling te maken. 

 

Castro de Monte Mozinho in Penafiel

In het noorden van Portugal zijn “castros” heuveldorpen uit de brons- of ijzertijd.
Veel daarvan zijn in de 20e eeuw opgegraven, toen tussenliggende systemen van woningen en verdedigingswerken werden blootgelegd.
Vele werden ook tot ver in de Romeinse tijd bewoond, en dat geldt voor Monte Mozinho, dat meer dan 400 meter boven de zeespiegel ligt.

Met 22 hectare aan muren staat deze castro bekend om zijn verscheidenheid aan bouwstijlen, van primitieve ronde configuraties tot de meer verfijnde rechthoekige huizen die de Romeinen gebruikten. We bezochten de open ruimte op de top van de heuvel, heel boeiend, als een groot plein voor markten, openbare bijeenkomsten en spelletjes.

In het kleine informatiegebouw is een mooie animatie te zien hoe de huizen er toen uitzagen en hoe de bewoners leefden.

 • Parc Natural do Alvao 20221105_121533
 • Parc Natural do Alvao 20221105_120516
 • Parc Natural do Alvao 20221105_120156
 • Parc Natural do Alvao 20221105_115610
 • Parc Natural do Alvao 20221105_115252
 • Parc Natural do Alvao 20221105_114823
 • Parc Natural do Alvao 20221105_123020

Parque Natural do Alvão 

Naar Vila Real om een wandeling te maken over de Passadiços do Rio Corgo besloten we via de N304 te gaan die dwars door het Parque Natural do Alvão loopt. Een adembenemend mooi gebied. Het is een beschermd cultuurlandschap nabij de stad Vila Real in de regio Trás-os-Montes in het noordoosten van Portugal. Het beslaat 72,2 km² van voornamelijk granietbergen en leisteenbergen. Door de traditionele landbouwpraktijken is het land nog steeds rijk aan planten, vogels, ongewervelde dieren en zoogdieren. Je kunt dit gebied het beste in de lente of de herfst bezoeken, wanneer het weer niet te warm of te koud is. Trás-os-Montes – “Achter de bergen” – is de naam die is gegeven aan de noordoostelijke hoek van Portugal.

Passadiços do Rio Corgo
in Vila Real 

Vila Real wordt gescheiden door de rivier de Corgo met een kleine vallei en steile hellingen. Aan de zijkanten van deze vallei zijn enkele loopbruggen gebouwd, die niet alleen het herstel van een oude voetgangersweg mogelijk maakten, maar samen met de loopbruggen de bezoeker nu de mogelijkheid bieden van een nauwer contact met de natuur, in een gebied dat voorheen bijna ontoegankelijk was. Wij hebben echt genoten van deze wandeling.  Aan het begin wordt je via grote stapkeien naar de houten loopbruggen geleid. Erg mooi gedaan en heerlijk om constant het geluid van stromend water te horen. 

 

Vila Real, een leuke stad met gezellige terrasjes

 • Vila real 20221105_131222
 • Vila real 20221105_131302
 • Vila real 20221105_135900
 • Vila real 20221105_133753
 • Vila real 20221105_132557
 • Vila real 20221105_140858
 • Vila real 20221105_141117
 • Vila real 20221105_151242
 • Vila real 20221105_150937
 • Vila real 20221105_150902
 • Vila real 20221105_150801
 • Vila real 20221105_150603