De strijkbout gleed zacht over mijn kleurrijke blouse.  Bij elke streek dwaalden mijn gedachten verder af naar de tijd dat ik alleen ‘veilige’ kleuren droeg. Het leek al eeuwen geleden dat ik in mijn kledingkast alleen zwarte, grijse, bruine en blauwe broeken en rokjes had hangen. Vooral zwart. Met 30 paar bijpassende oorbellen die ik elke dag trouw wisselde. Bij de blouses en de T-shirts zaten de kleuren lichtblauw, lichtgrijs, lichtgroen. In die tijd voelde dat fijn en rustig. Kleurige kleding? Ik moest er niet aan denken. Ik wilde niet opvallen.

Bij het omkeren van de blouse op de strijkplank bewonderde ik de kleuren paars, roze, turquois, geel, groen en rood. Ze lopen allemaal in elkaar over net als bij de wastekeningen. Die wastekeningen. Wat hebben die tekeningen voor verandering gezorgd zeg. Ze hebben me letterlijk een kleurrijker leven gebracht. Niet in één keer maar zo heel geleidelijk.

Naar de stad

Die dag ging ik naar het centrum van Utrecht om samen te komen met een groep collega ondernemers. Ik keek nog eens naar de kleur van mijn blouse en bedacht welke schoenen ik daarbij zou dragen. Ik heb niet veel schoenen. Ik ben nogal praktisch ingesteld en ik hou absoluut niet van winkelen en bovendien loop ik veel op blote voeten. Thuis en ook in mijn praktijk. Bij het winkelen ga ik het liefst direct op mijn doel af, loop een winkel in en koop 1 of 2 paar tegelijk zodat ik er een tijdje mee kan doen. Vroeger varieerde ook de kleur schoenen van donkerblauw naar grijs en zwart en bruin. En o ja, het waren meestal pumps. Als accountmanager waren pumps toch wel het meest passend bij mijn kleding.

Door de inzichten die ik uit de tekeningen kon halen over mijn eigen gedragingen ben ik langzamerhand gaan veranderen. Het was niet een plotselinge nieuwe look of een nieuwe stijl maar meer een verandering naar steeds meer te willen dragen waar ik me prettig in voel. Zo’n 20 jaar geleden kon ik al onrustig worden over een rode strook onder aan mijn zwarte rok. Nu voel ik me ongemakkelijk als ik alleen maar zwart zou dragen. Niet dat ik het niet meer mooi vind, maar het past op dit moment niet. Ik zeg bewust op dit moment want het kan zomaar veranderen. Dat vind ik juist zo mooi aan het leven. Dat ik steeds weer nieuwe dingen ervaar en uitprobeer. Maar goed, ik bedacht me dus welke schoenen bij mijn kleding zouden passen, toen mijn turquoise pumps me te binnen schoten. Jeeee, dat was al meer dan 3 jaar geleden dat ik die gedragen heb bedacht ik me terwijl ik het stof ervan af blies. Maar ze pasten perfect bij de kleding van vandaag.

Beweging

Met de auto naar Utrecht. Makkelijk in het Transferium buiten Utrecht parkeren en met de tram verder. Ik heb 20 jaar in Amsterdam gewoond dus in een stad zijn vind ik heerlijk. Toch, toen ik bij Hoog Catherijne uitstapte voelde ik me net nieuw in de grote stad. Ik nam even een moment om alles om me heen in me op te nemen. Massa’s mensen liepen me voorbij, in allerlei richtingen. En die gebouwen. Grote gevaartes. De meesten leken nog in aanbouw. Blijkbaar krijgt Hoog Catherijne een make-over. Wat ik fijn vind aan de stad is dat niemand daar opvalt. Dat iedereen gewoon lekker doet wat hij wil doen en draagt wat hij wil dragen. Dat vond ik ook altijd zo fijn aan Amsterdam. Veel verschillende culturen en niemand die dat raar vindt. Dat is op het platteland anders.

Terwijl ik om me heen keek en al die mensen alle kanten op zag gaan viel het me op dat het me niet onrustig maakte. Ik was al wat aan de late kant en liep gestaag door maar voelde geen druk om me te haasten. Ik was vooral gefascineerd door alles wat ik om me heen zag. Zo lang is het toch niet geleden dat ik in de stad ben geweest, dacht ik. Nee maar de afgelopen 10 jaar kom ik er niet vaak. Zeker niet sinds ik in de Achterhoek woon. Ik voel me dankbaar en heel blij dat ik zo dicht bij de natuur woon. Ik kan nog steeds genieten van de bedrijvigheid van de stad maar voel me toch het meest prettig als ik de geuren van de natuur op kan snuiven.

 

O ja, de turquoise pumps. Ze hebben me de hele dag een glimlach bezorgd en het resulteerde in het schrijven van deze blog. In de tram keek iemand gefascineerd naar mijn schoenen en ik ontving verschillende complimenten waarvan een bij het koffieapparaat. Een jonge vrouw keek naar mijn schoenen en terwijl er een glimlach op haar gezicht verscheen zei ze: ‘leuke schoenen heb je’ ?

En zo ervaar ik dat alles kan. Ik kan elke dag op blote voeten lopen met heerlijke losse kleurige kleding en ik kan me ook fijn voelen in een paar kleurige pumps. In een mantelpakje zul je me niet meer zien maar dat ik ze een aantal jaren regelmatig droeg, voelt ook helemaal goed. Die kant heb ik ook in me.

Moet je eens doen, gewoon een dag uit je dagelijks leven stappen en iets totaal anders beleven. Dat geeft zoveel verrijking. Zo kun je ervaren hoe relatief alles is, hoe snel iets kan veranderen, dat je verschillende delen in jezelf hebt die er ook mogen zijn. Zo ben ik niet alleen de vrouw die oprichter is van Close2Nature en die Intuïtief Coachen met Encaustic & Art® heeft opgezet. Ik ben naast ondernemer ook moeder, sister, minnares, begeleider van groepen, coach en kunstenaar maar vooral een Levenskunstenaar.

Toen ik de volgende morgen de deuren opengooide en de geuren van het bos en de bloemen uit de tuin rook, voelde ik me een heel een rijk mens.