Granaatappel

22 oktober 2020 schreef ik mijn laatste blog en nu ik weer schrijf is het 5 november 2022. De afgelopen maand vonden we eindelijk de tijd om onze site helemaal te restylen zodat de naam Close2Nature weer helemaal klopt. We hebben de afgelopen 2 jaar zeker niet stilgezeten. Wat we allemaal ondernomen hebben, kun je zien aan de verschillende kopjes van het menu op de site. Ik heb wel met enige regelmaat een Nieuwe Realiteit Mail geschreven. Daarnaast natuurlijk ook ruim 700 dagen achter elkaar de Passiemail.  Die heb ik on hold gezet om mijn aandacht ook aan andere dingen te kunnen geven, zoals de site helemaal aanpassen, een verhuurpagina voor MuSiZaYu maken en nu deze blog te schrijven.

Wat kan er veel gebeuren in 2 jaar tijd. Verhuizen terwijl de wereld in lockdown zat. Ik kan je zeggen dat dit, naast het enorme genieten, wel heeft gezorgd voor enige uitdagingen. Zo werd ons huis verbouwd terwijl er nauwelijks winkels open waren om te kiezen wat voor soort tegels, ramen of interieur we graag zouden willen. We hebben ons helemaal overgegeven aan de aannemer, die we overigens nauwelijks konden verstaan door zijn gemompel achter zijn mondkapje. Maar hij heeft er absoluut iets van moois gemaakt. En we waren erg blij dat onze vrienden ons in het begin enorm goed geholpen hebben met de meest belangrijke dingen te vertalen in Portugees.

En nu vandaag maak ik in alle rust granaatappels schoon en daar wil ik het graag met je over hebben. Je leest het goed. Ik draag deze blog op aan de granaatappel. En waarom? Omdat deze vrucht wel zo geweldig is in het afgeven van essentiële bouwstoffen. Maar dat niet alleen. Die kleine vruchtjes eruit peuteren, dat zorgde ervoor dat ik volledig in mijn Zen modus was. We waren van plan om weer een dagje Portugal te gaan verkennen en vroeg te vertrekken…. Alleen, de dag ervoor had ik spontaan 125 rode uien plantjes gekocht en die stonden natuurlijk te jubelen om de grond in te gaan. En, van onze Portugese vriend hadden we weer een emmer vol granaatappels gekregen. Henri heeft de uienplantjes geplant en ik ging buiten in het zonnetje zitten om de granaatappels schoon te maken. 

Ode aan de Granaatappel

Voordat ik verder ga wil ik eerst even iets over de granaatappel vertellen. Hoe ongelooflijk gezond deze vrucht is.
Granaatappel bevat: Vitamine C, Vitamine E, Vitamine K, Calcium, Foliumzuur, Magnesium, Kalium, Koper en Mangaan.
Granaatappels:

 

 

  • Dragen met hun antioxidanten bij aan gezonde cellen.

  • Bevorderen de gezondheid van het hart en helpen het slechte LDL-cholesterol te verminderen en de aderen gezond te houden.

  • Dragen bij aan een gezonde bloeddruk.

  • Ondersteunen een gezonde werking van de hersenen.

  • Versterken het immuunsysteem door het hoge gehalte aan vitamine C.

  • Dragen bij aan het verminderen van klachten door artritis.

  • Hebben een hoog gehalte aan foliumzuur en dat ondersteunt een gezonde zwangerschap.

Ik begon in de keuken met het ont-bessen van de granaatappels, maar binnen ‘no time’ zat alles, inclusief mijzelf onder de rode spetters. Het zonnetje scheen dus ik besloot lekker naar buiten te gaan. Onder het genot van een vogelconcert en het gelach van de Groene Specht, die dit keer wel heel dich langs me vloog, zette ik het schoonmaken van deze bes voort. Granaatappel is namelijk geen appel maar een bes en komt oorspronkelijk uit Iran. Heerlijk in een rijke fruitsalade. Zo at ik het in het verleden met kruiden uit Pakistan. Tegenwoordig kan ik beperkt genieten van fruit omdat mijn lichaam nog maar een klein beetje insuline aanmaakt. Als ik het dan eet, dan geniet ik met volle teugen. 

Weet je wat echt superlekker is? Een handvol granaatappelpitten in 1 keer in je mond stoppen. Wat een smaak-explosie en wat een overvloed van moeder Aarde. Vind je granaatappel wel lekker, maar zie je tegen het schoonmaken op? Toen mijn kinderen nog klein waren gaf ik mezelf geen of nauwelijks tijd om te doen wat ik nu doe. Ik zat in de ‘ratrace’. Ik was alleenstaande moeder, werkte fulltime en haalde mijn geluk uit die 3 geweldige schatten die mijn leven enorm verrijkten. Toch moest vaak alles snel. Halen en brengen van en naar hun scholen, naar mijn werk, in de pauze boodschappen doen en dan wanneer ik thuiskwam, eten koken, kids in bad en daarna in bed. Nu ik een kleindochter heb, denk ik daar wat vaker aan terug. Hoe graag ik nog wat meer van ze had willen genieten. Een granaatappel schoonmaken voor in de fruitsalade gebeurde meer op de automatische piloot dan bewust. En wat een contrast met nu! Ik neem nu alle tijd om in het moment te zijn. Niet alleen sinds ik in Portugal woon, maar al langere tijd. Meer en meer in de flow van het leven. 

 

Wat hebben de Groene Specht en de Granaatappel gemeen?

Ze verspreiden plezier.

De specht met zijn geluid en aparte manier van vliegen en de granaatappel splasht gezondheid ‘right in your face’. (als je niet oplet) Die Groene Specht deed me ook aan mijn vriendin denken. Ik noemde ons laatst nog ‘de fladderaars’. Wel heel toepasselijk hè?! Pas later besefte ik dat het in de Natuurlijke Tijd kalender een Blauwe Aap dag was. Op de plek van uitdaging. De Blauwe Aap nodigt uit om te spelen, om luchtig met alles om te gaan. Niet af te dwingen. En zo had ik al heel wat gedachten en gevoelens laten passeren. Na ruim een uur was de granaat-appel-klus klaar en kon ik genieten van een paar handen vol, vrolijk gesplash in mijn mond. De uienplantjes stonden  inmiddels ook in de grond, dus pakten we onze spullen en vertrokken naar Vila Real. Daar geniet ik het meest van. Stel dat we te laat waren om te vertrekken, dan zouden we het gewoon een andere keer doen. Geen teleurstelling, gewoon ombuigen. 

“Niet alleen de Groene Specht en de granaatappel….

het is ook Portugal zelf dat me nog dichter bij mijn eigen natuur brengt”

Portugal vertraagt.

Dat hoor ik ook terug van de gasten die afgelopen seizoen ‘MuSiZaYu’ hebben gehuurd. Er hangt hier een bepaalde rust die als heel prettig wordt ervaren. Dat voelden wij zelf ook, vanaf de eerste dag. Je gaat vanzelf vertragen en relativeren ook. Het grappige is dat wij dat ook vooral voelen waar ‘MuSiZaYu’ is gebouwd. Ons huis, dat wat hoger ligt, daar zijn we thuis.  Als we een kop thee of een wijntje drinken op het terras van ‘MuSiZaYu’ dan voelen we de vakantievibes die onze gasten ook voelen. Heerlijk is dat. We maken in het voorjaar nog een tweede terras zodat de hangmat daar kan staan en als we dan behoefte hebben aan vakantie dan gaan we gewoon wat terrassen lager. Nu we hier echt helemaal geland zijn, niet meer hele grote projecten hebben (op dit moment 😉 ), gaan we er wat vaker op uit om al het moois dat Portugal te bieden heeft, te ontdekken. Ook leuk voor onze toekomstige gasten, want zij kunnen op de pagina van ‘onze mooie omgeving’ kijken en er vervolgens ook op uit gaan.

Nog even over de granaatappel

Toen ik de granaatappel zo zat schoon te maken, viel het me op hoe prachtig deze vrucht in elkaar zit. Op de foto’s kun je zien hoe we ze kregen. Al opengebarsten. Niet echt uitnodigend om deze te gaan eten, zou je denken. Dat is in ieder geval wat even door mijn hoofd ging. In de winkel liggen ze nog mooi heel in het schap. Toch zou het voor de smaak beter zijn om ze zo opengebarsten in het schap te zien liggen, dus zoals wij ze van onze vriend kregen. Ze waren namelijk perfect van smaak. Eenmaal helemaal opengebroken kon ik de schoonheid van de natuur zien. Prachtig toch, hoe elke bes verborgen en beschermd zit?! Ik hou ervan om de natuur als begeleider te zien naar meer bewustzijn. Wat het me vooral brengt is het realiseren dat er overvloed is. Niet alles tegelijk én direct willen, maar steeds genieten van wat de natuur schenkt op dat moment. In een tijd dat schaarste het ‘nieuwe nieuws’ is op alle kanalen in de wereld, die ons dat graag willen laten geloven, zie ik vooral overvloed. We mogen alleen wel onze ‘mindset’ wat veranderen. Wanneer we weer terug gaan naar volop genieten van elk moment, ons niet laten ‘verleiden’ tot angst en schaarste, en weer gaan genieten van wat de natuur brengt en dat met elkaar delen, dan bewandelen we weer het magische pad van liefde en overvloed.

Dank je wel granaatappel, ik geniet van je.