Laatste dag Kruudhof

4 jaar en 8 maanden geleden zag de ruimte bij de Kruudhof er zo uit. Klaar om met mij het avontuur te beginnen. En zo zag het er gisteren ook weer uit. Het moment dat ik de ruimte vrij gaf voor nieuwe avonturen.

Toen het begon had ik geen idee wat er allemaal zou ontstaan.

Ik had niet kunnen bedenken dat ik 2 jaar later de andere ruimte er ook bij zou gaan huren zodat we konden gaan schilderen. Geen “gewone” schilderles. Intuïtief schilderen om zo processen op gang te brengen en nieuwe inzichten te krijgen, dat is mijn passie. Inmiddels zijn er ruim 40 Encaustic Art coaches® waarvan 10 coaches zich hebben gespecialiseerd. Zij kunnen je niet alleen via Encaustic Art begeleiden maar ook met andere creatieve werkvormen en schilderen volgens de ‘kunst van het toelaten’

“Ik had niet kunnen bedenken hoeveel bijzondere, intensieve en hartverwarmende uren ik daar zou doorbrengen met cursisten”

Het begon in kleine groepjes en op sommige dagen waren er 25 cursisten voor de jaarlijkse cursistendagen. Op deze plek mocht ook een groep vrouwen die met misbruik te maken hebben gehad een veilige plek ervaren om te helen.
Ik kreeg de mogelijkheid om te ontdekken. Zo ontstonden steeds spontaner nieuwe dingen. Kwam ik erachter dat creëren en inspireren twee kwaliteiten zijn die helemaal bij me passen.

Janneke van de Kruudhof was er altijd om iedereen te verrassen met een heerlijke lunch met allemaal lekkers uit hun prachtige biologische pluktuin. Ik heb er de afgelopen jaren heel wat foto’s van genomen.

Nu is het tijd om weer verder te reizen. Plaats te maken voor nieuwe avonturen en zo de ruimte weer vrij te geven zodat anderen daar hun mooie momenten kunnen beleven. Al is het alleen maar het uitzicht over de kruidentuin van Betula.

Hiernaast een kleine greep uit honderden foto’s van onze tijd bij de Kruudhof

  • cursisten
  • groep 2.2

Waarom loslaten terwijl het zo mooi is?

Loslaten ging niet zomaar. Ik heb er heel lang over nagedacht. Gisteren, toen we alle tafels uit elkaar aan het schroeven waren, realiseerde ik het me steeds meer. Er was steeds een tafel bijgemaakt omdat er meer cursisten kwamen. Zelfs bijpassende stoelen met mooi gekleurde kussens. En nu stopte ik herinneringen in dozen. Herinneringen aan cursisten, hun kadootjes maar ook herinneringen aan de groei van Centrum Close2Nature.

Ik heb mijn tranen rijkelijk laten stromen. Het was een dag van afscheid, loslaten,  koesteren en eren van wat er allemaal is geweest.

Elk einde heeft een nieuw begin

Ik weet alleen nog niet exact hoe dat nieuwe begin er uit gaat zien. Uit ervaring weet ik dat er altijd iets moois ontstaat als ik voel dat ik een beslissing moet gaan nemen. Daar vertrouw ik volledig op. Uit het nemen van voorgaande beslissingen weet ik dat dat altijd zo heeft gewerkt.

Het is tijd dat ik ruimte maak om een groter publiek te dienen. We hebben zo’n mooi programma dat ik daar veel meer mensen van mee wil laten genieten. Dat kan door meer online aan te bieden. We doen dat al met een aantal kortere cursussen en daar komt nu ook de jaaropleiding bij. Die gaan we ook grotendeels online aan te bieden. Het ziet er al geweldig uit.

Ik weet ook zeker dat deze beslissing nodig is om ruimte te maken voor dat nieuwe, ook al weet ik nog niet precies het hoe, wat en wanneer.

Deze mooie plek loslaten geeft ruimte om andere mooie plekken te gaan ontdekken, ook al weet ik dat de energie en stilte van deze plek hebben bijgedragen aan de beleving van de opleidingen die ik heb gegeven. Er zijn nog meer mooie plekken waar dat kan. En natuurlijk kom ik nog terug bij de Kruudhof. Al is het alleen maar om een wijntje te drinken met Janneke en Theo maar ik geloof niet dat het daar bij zal blijven. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de jaarlijkse feestelijke cursistendag, die daar nog steeds gehouden kan worden.

Wat blijft er?

Eigenlijk alles, alleen in een iets andere vorm tot we zeker weten hoe het vervolg eruit gaat zien. In België start in januari weer een nieuwe groep voor de opleiding Encaustic Art Coach®. In februari begint de jaaropleiding Encaustic Art Coach® nieuwe stijl, die voor 80% online gegeven wordt, in combinatie met online groepsmeetings en 4 praktijkdagen. Het Art & Awareness jaar en het specialisatie jaar volgens het principe Art of Allowing blijf ik gewoon geven. En natuurlijk alle online cursussen. Er is zelfs ook al weer een nieuwe in de maak. Het vervolg op ‘Wat als dit het is?’. Ik verklap er nog niets over alleen dat het nog meer zal prikkelen. Deze cursus gaat je in contact brengen met het grote geheel.

Mooie herinneringen om met me mee te nemen

* De prachtige ritjes van Lochem naar Halle altijd vol verwondering over de natuur
* Cursisten die in de tuin met elkaar konden oefenen
* De groentetassen van de Kruudhof
* Honing, eitjes en helende zalfjes van Thea van Betula
* Mijn momenten alleen, voor en na de lessen, in serene stilte uitkijkend over de tuin
* Door de groentetuin struinen en zien hoe alles groeit en bloeit

Op naar een nieuw avontuur, ga je mee?