“Ik wil graag even iets met je delen” zei iemand tegen me via een persoonlijk bericht op Facebook. “Ik heb er veel last van wanneer ik zie dat Sjoukje (fictieve naam) de hele dag met zoveel enthousiasme berichten plaatst. Ze schrijft dingen waarvan ik weet dat ze deze zelf niet helemaal onder controle heeft en dat irriteert me. Het zegt vast iets over mij maar die irritatie maakt dat ik geen zin heb om nog met haar in een groep te zijn”.

Ik: “Wat irriteert je precies?”

Zij: Nou wat ik zeg, zij plaats dingen die zij zelf nog niet onder controle heeft.

Ik: “Is dat zo?”

Zij: Ja want toen ik samen met haar in een van jouw onlinecursussen zat, heeft zij gezegd dat zij best onzeker is, nou daar merk ik helemaal niets van”

Ik: Zijn er nog meer dingen die je irriteren?

Zij: “Ja, blijkbaar vinden de mensen in haar tijdlijn haar helemaal geweldig en dat klopt dan niet”

Ik: “Wat irriteert je daaraan?”

Zij: Ik weet het niet. Het voelt niet eerlijk. Het irriteert me gewoon.

Ik: “Zou het zo kunnen zijn dat je gevoelens van jaloezie ervaart?”

Zij: “Ik???? Absoluut niet!

Ik: Wat zou je het liefste willen?

(Na 10 minuten komt er een bericht terug)

Zij: “Ik moest het even op me in laten werken hoor want over die vraag heb ik nog nooit nagedacht. Haar berichten zien triggert altijd iets bij me. Ik voel me dan verdrietig en boos ook. Jouw vraag of ik jaloers ben gaf me een schok. Ik realiseer me dat er een kern van waarheid in zit. Ik zou dat ook wel willen maar van allerlei gedachten houden me tegen.

Wat je hierboven leest kom ik regelmatig tegen tijdens mijn werk. Dit gesprek is doorgegaan in een persoonlijk consult. We hebben een intuïtieve wastekening gemaakt om ons te begeleiden naar diepere lagen. Het is een bijzonder mooi consult geworden. Ik heb haar in contact gebracht met haar eigen kracht, onzekerheden en verlangens. Ze ging lachend de deur uit. Ik kan nu enorm genieten van al haar enthousiaste berichten die ze op Facebook plaatst en ze krijgt enorm veel respons waar ze soms onzeker van wordt maar vooral van geniet. Tijdens het consult zijn we eerst gaan onderzoeken wat er met haar gebeurt op bepaalde momenten.

Vrouwen onder elkaar

Dat op zich is al een boeiend fenomeen. We zien het steeds meer om ons heen, vrouwen die elkaar willen bekrachtigen. Samen dingen doen. We ervaren dan een gevoel van verbinding, liefde en respect. Na een bijeenkomst gaat iedereen aan het einde van de dag bijna zwevend naar huis. En toch ontstaat er regelmatig op weg naar weer en meer verbinding ook nog strijd. Zo zijn er tal van sister groepen te vinden die vanuit een mooi initiatief zijn ontstaan. Zo werd ik eens in een sistergroep geplaatst en alhoewel ik het ongevraagd plaatsen in een groep niet fijn vind, ben ik een tijdje gebleven omdat de initiator van die groep zeer integer is en vrouwen wil aanmoedigen om zichzelf te ontdekken. Een prachtig initiatief. Inmiddels heb ik die groep verlaten. Niet omdat ik het niet mooi vind maar omdat ik me wil focussen op andere dingen.
Maar wat een drama speelde zich vaak af in die groep. Geboeid heb ik sommige berichten gelezen die voorbijkwamen. Interessant vond ik het ook. Wat vaak nietsvermoedend en met vol vertrouwen werd geplaatst mondde regelmatig uit in een over en weer verwijten. Blijkbaar voelden lezeressen de behoefte om steeds ergens iets van te vinden en een kant te kiezen. De aanval werd regelmatig ingezet. Soms zo erg dat de initiator van de groep als een soort moeder moest optreden zo van: “Zijn jullie nu klaar?!”

Van waarnemen naar zelfreflectie

Juist door waar te nemen en niet alles voor waarheid aan te nemen ontstaat zelfkennis. Vrouwen laten zichzelf steeds meer zien. Beseffen dat ze dingen niet meer via allerlei omwegen hoeven te realiseren maar dat ze gewoon kunnen zeggen wat ze graag willen. Vrouwen leren in deze tijd ook over de wijze waarop ze dat het beste kunnen doen. Een nieuwe weg zonder zichzelf en de ander kleiner te maken.

Is ons leven niet gewoon een prachtige ervaring? Een mooi theater stuk waar we naar mogen kijken? En terwijl we kijken hebben we de mogelijkheid onszelf te observeren. Onszelf dingen afvragen zoals: Waar word ik geraakt? Wanneer geef ik de ander de schuld voor iets dat ik zelf niet zie of niet wil zien? Door te luisteren naar de ander, te zien wat zich af kan spelen in het drama, kunnen we over onszelf leren.

Zo kunnen we emotie ervaren bij het zien dat een ander onjuist wordt behandeld. De vraag die we onszelf dan kunt stellen is: “Heb ik dat zelf eens ervaren of gedaan?

Wanneer je ziet dat een vrouw stralend haar eigen plek in neemt. Wat zie je dan? Ben je blij, ontroerd, jaloers of misschien afgunstig?

Wat doe je dan? Moedig je haar aan? Ga je over haar praten op een negatieve manier? Spreek je haar aan over het feit wat het met je heeft gedaan? Deel je je dankbaarheid voor het feit dat zij een spiegel is geweest?

Beide kanten ervaren

Ikzelf heb eens  jaloerse gevoelens ervaren toen ik naar een vrouw keek die stralend, op haar geheel eigen wijze, haar plek in nam. Ook heb ik ervaren hoe ik werd aangemoedigd door vrouwen om vooral door te gaan met het verbinden van vrouwen.  Echter heb ik ook ervaren dat wanneer vrouwen niet de stap durven zetten om die unieke plek voor zichzelf in te nemen, dat er dan over mij geroddeld werd. Dat heeft me weleens tegen gehouden om ergens voluit voor te gaan. Het voelde dan veiliger om minder zichtbaar te zijn, mezelf vooral niet te laten zien, niet te veel aandacht te trekken, niet te laten zien dat ik blij, trots of dankbaar was. Tegelijkertijd voelde dat ook weer niet goed. Ik hield mijzelf tegen om dát te doen waar ik het meest blij van werd. Langzamerhand besloot ik me alleen te focussen op waar ik blij van werd en terwijl ik dat deed realiseerde ik me dat ik dat onbewust al heel vaak had gedaan. Het grote verschil was wel dat het is ontstaan uit een overlevingsmechanisme, meer een onbewuste keuze terwijl dat nu een hele bewuste keuze is.

 

 

Differences and Similarities

 

Laten we het vieren

Tijdens het werken aan dit schilderij, dat ik het begin ‘Religions’ noemde, viel het me op dat ik steeds blijer werd, steeds meer rust ging ervaren vanuit de energie van deze beide vrouwen. Wanneer ik zie hoe blij cursisten zijn met mijn begeleiding naar een vreugdevoller leven, waarin zelfreflectie bovenaan staat, merk ik dat ik alle reden heb om dat te vieren. Ik word er namelijk zelf ook heel erg blij van. Ik heb de afgelopen jaren geleerd om meer blij en trots te zijn op wat ik in beweging breng tijdens mijn werk. In het verleden ging ik gewoon door met creëren. De woorden van mijn opa op mijn 7e verjaardag zijn me lang bij gebleven. “Doe toch eens normaal” siste hij dan, voor mij alleen hoorbaar, als ik weer eens te blij was met iets. Ik kon vanaf jongs af aan al intens blij zijn met hele kleine dingen. In elk klein ding, materieel of immaterieel kon ik het goddelijke ervaren en kon daar heel blij mee zijn.

Als ik merkte dat vrouwen jaloers op me waren of me als te veel ervaarden, was het makkelijker om me terug te trekken dan de vreugde ervan te voelen. Maar hoe fijn is het als ik zelf bewuster word en anderen kan inspireren om dat ook te doen? Dat vier ik graag.

Deze twee vrouwen, de een ingetogen, de ander naakt en in verwachting namen me mee. Ik onderzocht ingetogenheid, verwachtingen, respect, zichtbaar zijn, verlangen, nederigheid en blijdschap over het Zijn.

Wanneer we elkaar in de ogen kijken, elkaar werkelijk willen zien, zijn er alleen gevoelens van respect en vieren we onze verschillen en gelijkenissen.

Inmiddels heb ik het schilderij omgedoopt tot ‘Differences & Similarities’. Verbind je er mee en observeer jezelf. Wat ervaar je?

Als je iets uit de voorgaande situaties herkent, of dat je je na het lezen van deze blog wat ongemakkelijk voelt, doe dan de volgende oefening:

 

 1. Wanneer je om je heen of op social media naar andere vrouwen kijkt, observeer dan jezelf.
  Welke gevoelens ervaar je? Wat denk je? Wat zie je?
 2. Vraag jezelf af of het waar is wat je ervaart, denkt en ziet.
  Het kan namelijk zijn dat je er een eigen invulling aan hebt gegeven.
 3. Wat doet het met je?
  Ervaar je emoties als blijdschap, trots, verdriet, boosheid, jaloezie….?
 4. Is er een link te ontdekken naar een verlangen?
  Verlangen naar dat wat de ander heeft of doet, verlangen naar een verandering, verlangen naar een actie die je niet durft te ondernemen…etc.
 5. Wat levert deze waarneming je op?

 

Wanneer je ervaart dat andere vrouwen gevoelens van jaloezie op jou projecteren:

 1. Wat doet dat met je?
 2. Hoe ga je daarmee om?
 3. Wat heb je gecreëerd waar de ander naar zou kunnen verlangen? Kun je blij zijn om het feit dat je ergens zo goed in bent geworden dat je dat als succes kunt vieren. Ongeacht wat de ander ervaart.

 

Ik ben heel benieuwd naar je ervaring.