Vanmorgen werd ik wéér wakker met duidelijk een woord in mijn hoofd. Nou, eigenlijk één woord en een zin. Het woord was “blog” en de zin was “je leeft maar één keer”? Mijn aandacht werd duidelijk getrokken naar het vraagteken.

Vorige week was het midden in de nacht, zo rond drie uur dat ik wakker werd, ook weer met twee woorden. Wéér het woord “blog” en het tweede was “authenticiteit”. Het hield me bezig, het bleef zich zo aandringen dat ik besloot het op te schrijven. Ik had geen zin om mijn bed uit te gaan om pen en papier te zoeken omdat ik dan direct klaar wakker zou zijn. De laatste weken, eigenlijk maanden, ben ik druk bezig geweest met de site te herschrijven, soms tot in de late uurtjes, dat ik een beetje extra slaap nu wel goed kon gebruiken. Maar ja, dat woord bleef maar komen, alsof het ook echt nodig was dat ik er mee bezig zou gaan. Ook voor een blog maar tegelijkertijd voor mezelf. De dagen erna bleef ik me afvragen wat authentiek zijn voor mij betekent. Wanneer ben ik authentiek? En wanneer denk ik dat mensen om mij heen dat zijn? Nu ik dit zo schrijf realiseer ik me dat wat ik de afgelopen 5 jaar in mijn dagboeken heb geschreven, allemaal authentieke verhalen waren. Het waren mijn belevingen over emoties of gebeurtenissen. En, omdat ik het opschreef in een boekje dat alleen door mij werd ingekeken, kon ik ongekleurd, maar vooral ook analyserend kijken naar mijn eigen gedrag.

Afgelopen week kwam ik erachter dat een zeer dierbare vriend, uit Italië, twee maanden geleden is overleden. Dat bracht me terug naar de tijd dat we elkaar vaak spraken. Hij was analyticus en hij vond mij vaak “zweverig”. Alles wat ik intuïtief aanvoelde, wilde hij eerst bewezen zien terwijl sommige dingen voor mij juist al bewezen waren als ik het zo sterk binnenkreeg. Erg grappige gesprekken zijn daaruit voortgekomen waarbij er vooral wederzijds respect was. We bevochten elkaars standpunten niet maar dachten na, verzamelden gedachten, gevoelens en wetenschappelijke bewijzen om daar weer verder op door te gaan, of bij onszelf of met elkaar. Zo merkten we dat we allebei geprikkeld werden om te onderzoeken bij onszelf wat onze eigen waarheid was. En dan nog, om te toetsen of die waarheid écht een waarheid was of iets van dat huidige moment.
Toen ik dus s ’nachts wakker werd en geen zin had om uit bed te gaan, dacht ik plotseling aan de voicerecorder op mijn telefoon. Sinds een paar jaar heb ik een leesbril die ik overal mee naartoe sleep, wat soms een heel gedoe is want ik vergeet hem toch nog regelmatig. Gelukkig deze keer niet anders was het “hele feest”, want zo voelt een eerste blog wel een beetje, niet doorgegaan omdat ik de toetsen op mijn telefoon dan nauwelijks van elkaar kan onderscheiden en zeker niet midden in de nacht. Het was wel komisch om mijn gesproken tekst terug te horen. Heel zachtjes sprak ik alles uit, wat er zo plotseling in mijn hoofd kwam, om de rest van het huis niet wakker te maken. Tja, en zo ontstond mijn eerste blog.

Kracht van intentie

Ik geloof ook dat het met de kracht van intentie te maken heeft. Tijdens het herschrijven van de website kreeg ik plotseling het idee om de button voor een blog in de knoppenbalk op te nemen. Ik deed het in de veronderstelling dat ik absoluut moeite zou hebben met het krijgen van inspiratie. Ik liet het los, plaatste de button en ging met andere dingen bezig. Tot die bewuste nacht. Ik dacht, als het zich zo aandient dan is het zeker de moeite waard om over te schrijven.

Authenticiteit, wat betekent dat voor jou?

Authenticiteit, wat betekent dat voor mensen? Zijn onze reacties altijd authentiek of zijn het soms weerspiegelingen? Stel dat onze reactie een weerspiegeling is van bijvoorbeeld een gebeurtenis uit het verleden. Is onze reactie dan authentiek of niet? Stel dat het een projectie is? Daar ga ik één van de volgende blogs over schrijven en natuurlijk over de andere zin die in mijn hoofd kwam. We leven maar één keer?

Nu ga ik me eerst voorbereiden op de prachtige meditatiereis naar Portugal.

Duidelijk is wel dat mijn eerste blog authentiek is en dat ik me dat bij elke blog zal afvragen.