Ben jij ook zo bang?

Het verbinden van mensen loopt als een rode draad door mijn leven. Ik heb een tijdje in de sales gewerkt en daar ging het voornamelijk om scoren. Hoe meer hoe beter. Ik voelde die druk van het altijd moeten presteren enorm. Er moest immers ‘brood op de plank’ komen voor mijn gezin. Ook al presteerde ik bovengemiddeld, er volgde altijd een hogere target, een hoger doel. Je zou er gek van kunnen worden. Wat mij in die tijd staande hield en er voor zorgde dat ik elke dag vrolijk en positief aan de slag ging, waren de mensen. En dan vooral het verbinden van de mensen met elkaar of met het product. Ik verplaatste me als het ware in de ander en wist zo waar de ander iets aan zou hebben. Als de klant blij was dan was ik tevreden en dat gaf me dan weer energie. Wat ik toen om me heen zag en nog steeds zie bij mensen is veel angst.

Omdenken

Daar moest ik deze week weer aan denken. We kunnen pas iets veranderen als we eerst bij onszelf iets veranderen. Met mooie teksten in plaatjes op Facebook alleen kom ik er niet. Het voelt veel beter om mijn woorden en dromen om te zetten in daden.
Angst is vaak voelbaar bij mensen. Angst om van alles en nog wat. En die angst houdt veel tegen. Ze zitten, als het ware, in een klem. In de greep van wat zij denken hoe het er aan toe moet gaan in de wereld. Ook bij bedrijven en ZZPers is dat heel duidelijk te merken.
Ik herinner me de quote: “If things got to change, you’ve got to change” (Jim Rohn).

Daden

Op Facebook maakte ik dus een lijstje van ZZPers die ik kende en waarvan ik wist dat ze hun werk vanuit passie doen. Ik wilde de hele lijst taggen, maar ik ken de regels van Facebook niet zo goed dus het lukte me maar niet om al die bedrijfspagina’s te taggen. Ik ben daar echt een paar uur mee bezig geweest, want als ik een idee heb waar ik in het diepst van mijn Zijn in geloof, kan ik het niet loslaten. Ik wilde met dat lijstje, met het eren van andere ZZP-ers, anderen inspireren om hetzelfde te doen. Toen ik mijn lijstje en de reden erbij klaar had, drukte ik op de knop verzenden! Yeah, het ging de wereld in. Zó leuk wat er daarna gebeurde.

Gezien en gehoord

De tien ZZP-ers die ik aanprees ( in de schijnwerpers zette) vonden dat heel leuk, voelden zich gezien en gehoord. Een aantal ging spontaan m’n voorbeeld volgen. Mijn tekst werd geknipt en geplakt en zo ging mijn idee leven. Ik ontving veel berichtjes dat ik dit geweldige idee in een groep moest zetten zodat het zich verder kon verspreiden. Ik realiseerde me dat daar best veel tijd in kon gaan zitten. Tijd die mij ‘zakelijk gezien’ niets zou opleveren. Allerlei gedachten gingen snel door mijn hoofd. Niet alleen de mooie positieve gedachten van “we veranderen met zijn allen de wereld”, maar ook de beperkende overtuigingen kwamen even om de hoek kijken. Zoals: zal daar niet teveel tijd in gaan zitten? Laat ik me dan niet teveel afleiden? Maar direct kwam dat gevoel van: Nee! Natuurlijk heb ik daar tijd voor want als we willen dat er iets verandert dan begint dat bij onszelf en is het ook nodig dat we er eerst tijd en energie in steken. En al dat enthousiasme gaf me het gevoel dat er ook echt behoefte aan was. Ik geloof dat als mensen werkelijk gezien en gehoord worden, dat dit idee als een olievlek werkt. 

Opstarten

Niet lang daarna hebben mijn man en ik, op Facebook, een nieuwe groep ‘ZZPers-in-verbinding’ aangemaakt. Gelukkig had ik op dat moment een vrije dag en dus tijd want de reacties waren overweldigend. De één na de ander wilde in de groep en in twee dagen tijd had de groep al bijna 100 leden die allemaal weer 10 namen beloofde door te geven en sommige dat al direct deden.  Op het moment dat ik deze blog schrijf zijn er al 250 mensen, door een andere ZZPer in de schijnwerpers gezet en het gaat maar door. 250 mensen die zich gezien en gehoord zullen voelen.
Ook kwamen er tientallen vragen op ons af over hoe die lijstjes dan gemaakt konden worden. De hele avond zaten we met twee laptops op de bank om alle mensen toe te voegen en de vragen en enthousiaste opmerkingen te beantwoorden. Ik voerde soms wel 4 chatgesprekken tegelijk.

Jij op de 1ste plaats

Ik realiseer me goed dat deze verbinding die we tot stand brengen, alleen mogelijk is omdat we zelf zo denken en iets raken bij de ander die ook zo denkt. Ik prijs al jaren anderen aan omdat ik in mijn hele Zijn voel dat dit de weg is. Ik geloof dat iedereen daar gaat waar die persoon op dat moment moet zijn. Ik geloof niet in beperkingen. In het verleden was mijn valkuil dat ik iedereen aanprees behalve mijzelf. Door flink vallen en weer opstaan heb ik daar helderheid over gekregen en ben ik echt in mijn eigen waarde gaan geloven. Ik heb mijzelf dan ook op de 1ste plaats gezet in mijn lijstje. En ik moedig iedereen aan dat ook te doen.

Jezelf tegen komen

En weet je wat mooi is? Dat mensen zichzelf ook tegen kunnen komen door deze actie. Dat ze kunnen gaan voelen wat deze actie met ze doet. Wat roept het op? Angst of enthousiasme? En als het angst is, waar komt dat vandaan? Waar is die angst op gebaseerd?
Er zijn natuurlijk ook mensen die, om wat voor reden dan ook, niet in deze groep willen. Ik voel dat, in sommige gevallen, angst daarvan de reden is. Angst om gezien te worden? Angst dat een ander iets krijgt wat zij zelf willen hebben? En misschien is het wel de angst om in het zonnetje gezet te worden en niet weten hoe daarmee om te gaan.  Mooi is het wel, dat deze weerstand iets zegt. Dat het in feite blootlegt waar de werkelijke angel zit, bijvoorbeeld van het niet hebben van succes of het niet willen delen van succes.

Angst een slechte of goede raadgever?

Ik hoor vaak; ‘angst is een slechte raadgever’ maar ik geloof er in dat angst juist een goede raadgever is. Als je er daadwerkelijk naar wilt kijken, dan legt angst je eigen beperkingen bloot. Zo mooi hoe dat werkt. Dat zie ik ook vaak in de wastekeningen die ik maak voor mensen. Hun angst. Dat maak ik dan bespreekbaar en dan kunnen we verder 🙂

Heb jij ook angst om jezelf te laten zien? En waar ben je dan bang voor? Heb jij wel eens de behoefte om iets te doen wat een verandering teweeg zou kunnen brengen en wat zou dat dan zijn?