Eerder deze week werd mijn aandacht meerdere keren getrokken naar een grote supermarktketen die onder vuur lag over de Puur & Eerlijk producten. Het bleek namelijk helemaal niet zo Puur & Eerlijk te zijn. Ook ik was verontwaardigd. Ik kocht namelijk regelmatig Puur & Eerlijk producten in deze supermarkt in de veronderstelling dat het ook echt Puur & Eerlijk was.

De woorden Puur & Eerlijk bleven een tijdje hangen en ik vroeg me af wat er nog Puur & Eerlijk is? Wie is er nog Puur & Eerlijk? Is dat eigenlijk wel mogelijk? Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze geen keus hebben, dat ze maar met de stroom mee gaan omdat ze door de bomen het bos niet meer zien. En dan denk ik nu, zien mensen überhaupt nog wel de bomen in het bos? Zijn veel mensen niet heel erg ver verwijderd van de natuur, van hun eigen natuur?

Wat ik zie en merk is dat de groep mensen die bewust wil eten en leven steeds groter wordt. Dagelijks worden we geïnformeerd door goed bedoelende mensen/bedrijven die iets nieuws hebben ont-dekt over voeding of over hoe er met de aarde omgegaan wordt. Maar wat is waar? Soms, komt na een paar dagen al weer een tegenbericht.

We worden allemaal, of we nu willen of niet, beïnvloedt door een ander. Soms is dat een goede vriend die zegt iets geweldigs te hebben ontdekt, soms de media en last but not least, de social media. Iedereen doet zijn best om gehoord en gezien te worden. Vaak is de achterliggende gedachte om gezien te worden een financieel aspect, waardoor veel mensen nog meer argwaan krijgen als ze daar achter komen.

Ikzelf heb al jaren geleden besloten om me daar los van te maken. Dat betekent dat ik geen televisie kijk en niet dagelijks meer de krant uitpluis. Ik wilde me niet meer laten leiden door die subtiele impulsen die worden uitgezonden. Ik kan nu niet zeggen dat ik totaal niet meer beïnvloedbaar ben. Ook ik luister naar de verhalen van anderen waardoor ik geïnspireerd raak .
Dat Puur & Eerlijk gedoe van de afgelopen week bracht mij weer even terug bij mezelf en ik vroeg me af…
Wat is Puur & Eerlijk eigenlijk voor mij?

Ik kan hier een hele lange lijst opnoemen maar in essentie komt het op 2 dingen neer.

1. Dat ik vanuit mijn eigen zuivere intentie naar de aarde, de dieren en de mensen kijk
2. Dat ik me telkens blijf afvragen of mijn handelingen iets bijdragen aan deze drie

Ik geloof in overvloed en dat het mogelijk is om de aarde in liefde te delen, met iedereen. Langzamerhand gaat het oude economische systeem veranderen.
We gaan weer terug naar Puur & Eerlijk. Maar dat heeft tijd nodig. Elke verandering gaat gepaard met een tijdelijke chaos. Zo ook deze.

Hoe zou jij, naar mijn gevoel, op deze verandering in kunnen haken?

Door jezelf steeds die twee dingen af te vragen.

• Handel ik vanuit mijn eigen zuivere intentie naar de aarde, de dieren en de mensen?
• En vraag ik mij telkens af of mijn handelingen iets bijdragen?

En deze gedachten te delen met alle mensen om je heen en in de eerste plaats onze kinderen. Samen delen is samen helen.
De verantwoordelijkheid ligt niet bij een groot supermarktketen of bij de politiek maar bij ieder individu afzonderlijk.
Het begint bij jou en mij 😉