Wat is jouw werkelijke kracht?

Gisterenavond keek ik met mijn man naar een prachtige documentaire over de zon. Neem vooral even de tijd om deze te bekijken. Prachtige beelden van de zon, over haar enorme power die wij hier dagelijks kunnen voelen. Het werd me nog meer duidelijk wat de invloed is van Solarflares op onze aarde. Ik denk dan ook gelijk aan de Sjamanen, hoe zij dit beleven. Zij eren alles om zich heen en leven van dag tot dag en hebben nederig respect voor de zon en maan en alle andere planeten waar wij ook deel van uitmaken.

Vandaag maakten we een fijne fietstocht. Dat zijn vaak de momenten dat ik alles wat ruimtelijker kan bekijken. Het denken dat wij geen invloed kunnen uitoefenen op wat er om ons heen gebeurt in het heelal bracht me bij het volgende. In principe hebben we geen invloed op wat er om ons heen gebeurt. Of toch wel? Stel dat er iets verandert in het heelal. Dat er bijvoorbeeld een zeer krachtige explosie plaatsvindt in de zon. De kans dat ons elektrisch stelsel wordt uitgeschakeld is dan aanwezig. Dat is in 1998 al eens voorgevallen in Québec in Canada. In een paar minuten zaten 16 miljoen mensen zonder elektriciteit. Tijdens het fietsen dacht ik daar over na. Wat voor gevolgen zou dat hebben op ons dagelijks leven? Zoals ik nu doe, een blog even op mijn laptop typen en vervolgens online zetten met één druk op de knop, is er dan niet meer bij. Mijn dochter in New York via Skype spreken ook niet. En zo heerlijk fietsend gingen wij daar nog even wat dieper op in. Wat als…..hoe zouden wij daarop reageren? Nu zijn we niet zo vaak met de ‘wat als dingen’ bezig maar dit vonden we wel even interessant om wat dieper over na te denken.

Alles resoneert op wat anderen doen of laten

Als we het vanuit de helicopterview bezien dan worden we dagelijks, zelfs elke minuut beïnvloed door wat er om ons heen gebeurt. Veranderende standen van planeten, beslissingen die wereldleiders maken, beslissingen van de lokale politiek, van je werkgever, van je ouders, je partner, je kinderen, je vrienden, je buren…en ga zo maar door.

Maar andersom werkt dat ook zo. De beslissing die jij neemt kan invloed hebben op je omgeving. Je buurman, je partner, je kinderen, je werkgever, de lokale politiek, op de beslissingen van wereldleiders en wie weet, dan ook zelfs wel op wat er om ons heen in de kosmos gebeurt.

De kracht van een individu

Want stel dat wij met zijn allen besluiten om geen bespoten groenten of genetische gemanipuleerde groenten te eten. Massaal. Van het één op het andere moment. Wat zou er dan gebeuren? Dat zou dan direct effect hebben op de boeren en vervolgens op de lokale en de wereldpolitiek. We denken dus vaak dat we geen invloed kunnen uitoefenen op de beslissingen van wereldleiders en grootmachten, maar daar geloof ik zelf absoluut niet in.

Het begint bij jou en mij

Dus stel dat jij nu bijvoorbeeld de beslissing neemt om geen vlees te eten waar een dier voor heeft geleden of dat je je haar niet meer met shampoo wast waar bestanddelen inzitten die de aarde kunnen schaden, wat zou er dan veranderen? Of dat je besluit om niet meer slecht over een ander te praten en altijd alles te spiegelen aan je eigen gedrag, wat zou er dan veranderen? Het begint dus gewoon bij jou en mij. Het ons steeds weer blijven afvragen of ons gedrag iets bijdraagt aan het grotere geheel, dat heeft een enorme impact. En als wij dan onze kinderen leren om vanuit die visie te leven, dan is het mogelijk om heel veel mensen te bereiken. Want mensen doen graag wat anderen doen. En zo kunnen we van heel klein naar heel groot, de wereld veranderen. Lijkt mij geweldig. Daar zet ik me voor in, jij ook?