Zelf

Vanuit de bruine leren fauteuil die voor het raam in mijn praktijk staat, kijk ik naar buiten. Een cliënt is net de deur uit en ik wil wat aantekeningen maken voor de nieuwe Basistraining die volgende week begint. De mooie wolkenlucht laat mijn gedachten afdwalen. Met mijn cliënt heb ik het gehad over ‘het Zelf’. Wie of wat is dat eigenlijk? Met mijn blik op de tuin gericht mijmer ik verder. Een ruime hectare grond om mijn ogen overheen te laten dwalen. Prachtige bloemkolen en boerenkool staan buiten te pronken. Het zijn net kunstwerkjes. Buiten zie ik Thea en Laurens bezig met het herstel van de kas die door de storm is beschadigd. De appelboom recht voor mijn raam is kaal. Nog maar even geleden hing ze vol met appels en dáárvoor heb ik genoten van de bloesempracht. Ik zucht en voel me dankbaar. Dankbaar voor het prachtige uitzicht. Van dit uitzicht hebben al veel cliënten en cursisten kunnen genieten. De Aarde geeft en neemt en wij mogen kiezen wat we willen zien. Een zwerm vogels neemt net voor mijn raam een duikvlucht. Het ziet er vrolijk uit. De kat van de buren struint door de tuin. Het is een bijzondere rust die ik ervaar.

Zelfportret

Vandaag intrigeert mij het woord ‘Zelf’. Wanneer zijn we Zelfbewust? Wanneer doen we aan Zelfbehoud? Wat zien we in ons Zelfportret en welk Zelfbeeld hebben we? Voldoet dat beeld? Of komt Zelfbeoordeling en Zelfbeklag in beeld? Een paar weken geleden werd duidelijk dat ik geïnfecteerd ben door Lyme. Net op het punt dat ik mijn Zelfportret heel duidelijk had gezien en ervaren. Terwijl ik dit opschrijf laat de zon zichZelf zien achter een wolk vandaan en schijnt recht in mijn ogen. Ik sluit mijn ogen en ontvang het woord ‘Zelfschittering’. Kan ik zelf schitteren nu ik met Lyme geconfronteerd ben? Alles in mijn pijnlijke lijf schreeuwt ja! Heerlijk om niet in Zelfbeperking te geloven. Het voelt als Zelfbeschikking. Ja ook nu, juist nu. Het hoort allemaal bij mijn proces van Zelfwording.

Zelfbehoud

Op de achtergrond klinkt het magische geluid van Manose die me verre oorden laat ervaren met zijn Bansuri fluit. Heel sereen en subtiel. Ik denk terug aan dat eerste moment van bevestiging van Lyme na een levend bloed analyse. Er waren meer dan 100 cursisten in de Online Training, 2 jaargroepen, een Basistraining die bijna afgerond is, de nieuwe Basistraining in de maak en de nieuwe persoonlijke begeleiding bij ‘Jouw Spirituele pad’. Ik kon uren slapen en soms nauwelijks opstaan. Ik ondervond voor het eerst in mijn leven wat ‘wattig in je hoofd’ zijn was. Hoe moet dat nu? Kan ik dat allemaal wel blijven doen? Maar nu, na 4 weken kan ik zeggen dat Lyme me helpt. Ik leefde al zonder al te veel moeten, maar door Lyme leef ik echt in het NU. Wat nu gaat, doe ik en wat NU niet gaat, doe ik niet. Ik doe niet aan Zelfbedrog en niet aan Zelfbeheer en vooral niet aan Zelfbeoordeling en denken vanuit Zelfbeperking. Dat zou mijn reinste Zelfdestructie kunnen betekenen. En ja, Zelfbescherming en Zelfbehoud werd mijn Zelfmedicatie.

Met een beetje schuiven hier en daar met de lessen kan ik zeggen dat deze hele tocht een enorme Zelfbeschouwing is geworden. Prachtig! Je kunt je afvragen hoe dat kan? Hoe kan ik me soms heel ziek voelen en toch ook euforie ervaren? Ik zou kunnen denken dat, net nu alles zo goed gaat, de Lyme een enorme showstopper is. Ik kan genoeg dingen bedenken die niet leuk zijn.

Zelfschittering

Waarschijnlijk als ik 15 jaar geleden met Lyme was geconfronteerd, dan had ik het als een drama gezien. Nu zie ik het anders. Ik mag slapen, ik mag niets doen, ik mag tegen cursisten zeggen: ‘sorry maar het lukt me vandaag niet’. Ik mag de dagelijkse dingen die normaal routinematig gingen, nu niet doen. Ik mag me terugtrekken in stilte. En dan mag ik ook in volle passie een dag lesgeven, persoonlijke consulten/coaching geven en de cursisten van de Online Training begeleiden. Ik mag de boodschappen ontvangen uit mijn tekeningen en vooral op dit moment van schilderen genieten. Art of Allowing. Heerlijk! Het mag. Van jullie natuurlijk allang en dat is superlief maar het belangrijkste is dat ik het van mijZelf mag. Geen oordelen over hoe ik Lyme heb aangetrokken. Het feit dat het er is, maakt me Zelfbewust. Ik heb geen Lyme maar ik ontken het ook niet. Ik ben bewustZijn die deze ervaring op doet. Dat is Zelfschittering en dat maakt mijn Zelfbeeld compleet.